Aquest dissabte 5 d’agost al monestir de Sant Jaume de Frontanyà a la presentació del llibre-disc iter Luminis» parlarem i cantarem de la mística i la revolta, de la veritable autoderterminació.

El nostre treball amb Iter Luminis, representa el meu desig compromès amb una catalanitat, inclusiva de la diversitat, amb la necessitat de ser persona i que passa ineludiblement per l’exercici de l’autodeterminació a les urnes i que va molt més enllà de posicionar Catalunya en relació a l’Estat Espanyol. Ve de Llull quan diu «Durant 45 anys he intentat moure l’església i els prínceps cristians a actuar pel bé públic, ara sóc vell i pobre, però continuaré en el mateix propòsit fins a la mort». Ve de Pau Casals quan s’enorgulleix de tenir el primer parlament reunit a les aleshores terres catalanes per parlar de pau en contra de les forces financeres que controlen la política i destinen dels diners al principal negoci mundial, la guerra.

[….] Un referèndum ha de servir per autodeterminar-se i, per tant, ha d’anar molt més enllà de posicionar el país sobre la seva relació amb l’Estat, ha de comportar, necessàriament, escoltar els clams existents de la pobresa, les desigualtats i les necessitats d’un país trencat no per la voluntat de votar sobre la independència sinó pels privilegis i la desigualtat. […] I tots els ajuntaments possibles, des de Barcelona fins a Sant Jaume de Frontanyà, amb les seves alcaldesses i els seus alcaldes al capdavant, han de demostrar el seu compromís amb la democràcia començant des de ja els preparatius necessaris per poder votar. Això ja és urgent i imprescindible, i aquí tampoc hi caben excuses possibles. […] Només la mobilització popular conquerirà el referèndum. Només la mobilització popular pot situar el país en la tensió necessària per a la recuperació de les sobiranies que ens permetin fer front als reptes que el nostre poble planteja avui. Perquè la sobirania nacional, sense contingut social, ecològic i de gènere, és un continent buit.

Anna Gabriel. Diputada de la CUP (Fragment. El Punt, 16 juliol 2017)