Bon dia amics,

aquest és el correu que hem enviat a la Sílvia Cóppulo de Catalunya Radio en resposta al programa de ràdio de ahir al matí.

Podeu escoltar el programa:

.

.

Bon dia Silvia,

he escoltat el programa d’aquest matí i vull fer-vos arribar l’opinió de la metgessa de família Laura Rubio i la meva pròpia, a la resposta que han donat a la conversa enregistrada de la Gna Teresa, el Sr Lailla i el Sr Cortés. Aquests dos Senyors han quedat tan ben retratats com El País amb l’article «Desmontando a la monja bulo» amb el tema de la grip A.

Gràcies per estimar a la Teresa, per estimar el bé comú.

Lídia Pujol

.

.

La Dra. Forcades explica al programa que, donat la historia natural del càncer de coll d’úter que triga uns 20 anys en desenvolupar-se, no s’ha pogut demostrar que la vacuna del VPH previngui el càncer de cèrvix perquè falta temps d’observació.

La vacuna cobreix dos serotips virals (el 16 i el 18), que són els principals serotips que causen c. cèrvix. Aquests dos serotips causen el 70% dels c. cèrvix a EEUU i altres països, però a Espanya causen només el 56% dels mateixos. Per tant, suposant la màxima eficàcia de la vacuna, només evitarien el 56% dels c. cèrvix uterí al nostre país.

Hi ha estudis que mostren que als EEUU la vacuna prevé el 43% de les lesions pre-canceroses (i no el 70% si fos 100% eficaç). Sembla ser que si s’eliminen els dos serotipus més freqüents (16 i 18), altres serotipus oncogènics ocupen el seu lloc.

Ha Espanya hi ha 720 morts anuals per c. coll d’úter, que es podrien prevenir mitjantçant el test de papanicolau, que no té efectes secundaris.

Al registre de efectes adversos greus a vacunes als EEUU, el 60% corresponen a la vacuna contra el VPH. Hi ha més de 30 vacunes, si els efectes adversos fossin similars a les altres, li correspondria un 2 ó 3 % dels efectes adversos. D’aquests efectes adversos a vacunes, el 64% de les paràlisis i el 82% de les morts corresponen a la vacuna del VPH.

Fins ara, només es podia fer una associació temporal entre la vacuna i els efectes adversos, però uns investigadors canadencs han descobert a l’octubre un test per determinar l’associació causal entre els efectes adversos greus i la vacuna per una reacció d’autoinmunitat. S’ha demostrat una vasculitis cerebral autoinmune causada per la vacuna a dues nenes mortes al Canadà.

El Dr. Lailla, cap del servei de ginecologia i obstetrícia de l’hospital de Sant Joan de Déu, afirma que està en desacord amb moltes de les dades aportades per Teresa Forcades.

Primer de tot, diu que ha comparat països com els EEUU o altres d’Europa que porten anys amb la vacuna del VPH al seu calendari vacunal amb Espanya on s’ha implementat aquest any i això és incorrecte, ja que cap programa sanitari té resultats immediatament. Però, en quin moment la Dra. Forcades ha fet això? Ella només ha dit que és incorrecte dir que a Espanya la vacuna pot prevenir el 70% dels casos de c. coll d’úter (suposant la màxima eficàcia de la vacuna) ja que els dos serotips coberts per la vacuna només són responsables del 51% dels casos de c. de cèrvix a Espanya, i no del 70% com sí que ho són en altres països.

El Dr. Lailla acusa a la Dra. Forcades de fer un truc lingüístic per afirmar que cap de les 712 dones que moren anualment a Espanya pel c. de coll uterí tenien el virus. En cap moment la Dra. Forcades ha dit que aquestes dones no haguessin tingut el virus, sinó que aquestes morts podien haver estat previngudes amb l’screening amb el test de papanicolau.

El Dr. Lailla continua acusant de populisme a la Dra. Forcades i de dir “allò que la gent vol sentir”, i apel·la a les reunions i consens d’experts, però en cap moment argumenta raonablement cap de les dades que aporta la Dra. Forcades, que es basen en dades epidemiològiques i en estudis publicats en revistes científiques.

El Dr. Cortés Bordoy, coordinador del Grupo Español de Consenso sobre las vacunas Profilácticas del VPH, comença el seu discurs afirmant que el seu interlocutor no és la Sra. Forcades, sinó el cos d’evidència científica i tots aquells que fan recerca activa ben contrastada de totes les vacunes. Com el Dr. Lailla, apel·la a les reunions i consens d’experts, i a revistes i reunions acadèmiques de impacte. En l’últim fòrum internacional, els experts havien conclòs que la seguretat de la vacuna del VPH està fora de dubte i que cap reacció adversa vacunal ha estat relacionada casualment amb la vacuna. El Dr. Cortés Bordoy no ha fet referència al recent estudi canadenc que la Dra. Forcades ha explicat a la seva intervenció, on s’ha trobat per primera vegada una relació causal (i no temporal com anteriorment) entre la vacuna i les reaccions adverses greus.

Ni el Dr. Lailla ni el Dr. Cortés Bordoy han fet cap argumentació contra les dades aportades per la Dra. Forcades, només han tergiversat les seves afirmacions i l’han acusat de populisme i de fer trucs lingüístics. Si la seguretat de la vacuna està “fora de dubte”, com justifiquen que al registre de efectes adversos greus a vacunes als EEUU, el 60% corresponguin a la vacuna contra el VPH?

 

Laura Rubio

Metgessa especialista en Medicina Familiar i Comunitaria

.

.