la foto 1

Vicki Bernadet, Mònica Terribas i Lídia Pujol

.

El passat 18 de febrer, commemorant el 15 aniversari de la Fundació Vicki Bernadet, es va organitzar la Primera edició del Premi fada a la Cultura. Una iniciativa que vol valorar aquelles obres artístiques que promoguin la defensa i la difusió dels valors de Llibertat, Igualtat, Justícia i Drets Humans i que aportin un valor pedagògic en la lluita contra els abusos sexuals infantils.

 

«La societat som tots i tenim la capacitat de millorar o empitjorar el món que vivim. Sovint es discrimina l’abús sexual perquè provoca incomoditat i rebuig. Ens hem d’exigir com a societat que siguem tan valents com ho hem estat de ser nosaltres per afrontar-ho.

Nosaltres hem fet de l’abús sexual un tabú i nosaltres podem fer que ho deixi de ser. Aquesta lluita perquè no sigui un tema tabú, no la hem de fer per protegir els nostres fills, els nostres nets, els nostres nebots…, ho hem de fer per protegir a la nostre infància i al seu futur, és una implicació de tota la societat amb tota la infància.» Vicki Bernadet

Finalista: documental Infància en risc

El documental Infància en risc, del programa Sense ficció, de TV3, ha quedat finalista en aquesta edició del premi. Emès per primera vegada el febrer del 2011, el reportatge dóna veu al maltractament infantil. Aborda la negligència, l’abús sexual i el maltractament físic a través de testimonis anònims de nois i noies que han patit en primera persona aquesta situació. El jurat ha subratllat la sensibilitat en la manera com s’ha tractat un tema tan difícil de mostrar al públic i que genera tantes emocions contraposades. Infància en risc és un documental rigorós en el coneixement i aconsegueix establir empatia amb l’espectador. En destaca, a més, l’animació audiovisual, que acompanya fidelment el relat narratiu i expressa amb dibuixos moltes de les emocions que manifesten els entrevistats, així com la valentia en donar veu a les víctimes, que trenquen el silenci i el secretisme que sol ocultar aquestes situacions.

 

la foto 3 (1)

Mònica Terribas, Lídia Pujol i Gemma Larrègola

.

Trailer del documental:

Documental complert:

Guanyador: pel·lícula «No tengas miedo»

El premi guanyador s’ha otorgat a Montxo Armendariz per la pel·lícula “No tengas miedo”.

A través de la Silvia, la protagonista del film, paper interpretat per l’actriu Michelle Jenner, Armendáriz detalla el dolor, la por i la desorientació amb què viuen les víctimes d’abusos sexuals durant la infància, moltes vegades ignorades o simplement apartades de la societat. El director defineix el seu treball com una pel·lícula sobre la determinació d’enfrontar-se a un destí traumàtic i sobre la voluntat de construir un futur propi. La voluntat d’Armendáriz és, sobretot, reflectir a la pantalla la fosca realitat que la societat ignora en ocultar els abusos sexuals a menors.
El jurat del Premi Fada considera que la pel·lícula apropa al gran públic, de manera elegant i respectuosa, però alhora crua com la realitat, un tema molt amagat i al mateix temps molt freqüent: l’abús sexual infantil intrafamiliar. No tengas miedo vol conscienciar sobre una veritat que la societat no vol veure, que incomoda i que sempre es vincula amb altres països, cultures, estrats socials o tipus de famílies, com si fos un problema aliè. Armendáriz aposta per mostrar una realitat que passa aquí mateix, al nostre país, amb una família i un context que fàcilment podrien ser els nostres. A més, el film destaca per la gran tasca de documentació que ha fet el director i que permet que moltes víctimes i famílies s’hi vegin reflectides.

20130218_214841 (1)

Montxo Armendariz i Lídia Pujol

.

20130218_213451

Mont Plans, Vicki Bernadet, Lídia Pujol i l’equip de «No tengas miedo»
.

Finalment, la Fundació també ha atorgat un guardó honorífic a l’actriu Mont Plans pel seu compromís en la lluita contra els abusos sexuals i la seva vinculació amb la Fundació Vicki Bernadet des dels seus inicis.

Segons els últims estudis, tant en el cas espanyol com en altres països de la Unió Europea, els Estats Units i el Canadà, s’estima que un 23-25 % de les nenes i un 10-15 % dels nens pateixen abusos sexuals abans dels 17 anys. Avui encara es calcula que un 60 % d’aquests nens i nenes no reben cap tipus d’ajuda.

la foto 2 (1)

Lídia Pujol, Mònica Terribas i Santiago Vidal

.

Més informació:

http://www.fbernadet.org/

http://www.ub.edu/web/ub/ca/menu_eines/noticies/2013/02/044.html?

http://cultura21.comunicacio21.cat/2013/02/19/montxo-armendariz-guanya-el-primer-premi-fada/