Per tal de no créixer, posa’t en bones mans. Diu papa Merkel.

Hi ha coses que ens afecten profundament i no sé si en fem prou cas. Creiem que estan lluny de la realitat aparent però, “màgicament”, allà estan. Per altra banda, aquí, ara, ens provoquen, ens inciten a la crítica i la confrontació, a desemmascarar la hipocresia, el doble joc… Però hi ha alguna cosa, alguna por, que legitima la nostra paràlisi d’acció… ¿Per què té més força perdre el que tenim que perdre la dignitat? De fet, és la moneda de canvi del sistema. Posa’t en bones mans és la frase més indigna que es podia triar per demanar el vot. Una frase que diu: “intensifica la teva nul·litat en la presa de decisions, portat bé i posat a les nostres mans (imbècil)”. És com el “yo te sacaré de esto, pequeña” de sempre però sense distinció de gènere. ¿Serà un senyal d’igualtat de no-drets…?

Tot i el resultat de les eleccions, crec que som molts i moltes les que comencem a preferir una veritat jove d’experiència i disposada a aprendre actuant i dels errors, a la professionalitat dels que, en benefici propi, prenen el relleu del papa i la mama, no sols per dir-nos què hem de fer i què no, sinó, més fàcil encara, no hem de fer res, només hem de posar-nos a les seves mans amb el nostre vot i legitimar els seus abusos.

Hi ha frases, com les de la Merkel, realment inspiradores… D’un altre mena, però, fa un parell de dies el Gerard Quintana em feia la cita d’un proverbi xines: “no es pot despertar a qui es fa l’adormit.” Em vaig quedar pensant quantes parts de mi es fan l’adormida… ¿Vull veritablement fer-me càrrec de la meva vida? ¿Em reconec el dret a l’autodeterminació? ¿Sé profundament de què estic parlant? ¿De què parla la Teresa Forcades quan parla del dret al propi cos i l’autodeterminació a traves del polèmic “assuntu” de l’avortament?

Les institucions de govern econòmic i espiritual, reproduint l’estructura familiar patriarcal, dominen a aquells que ja ens va bé deixar-nos dominar i estalviar-nos la feinada i la responsabilitat de ser un mateix en relació d’amor amb els altres, contra la injustícia, l’adversitat i els propis errors… (Amb el que m’agrada mirar-me la trilogia del Senyor dels anells, activament empoltronida triturant crispetes…)

Per donar a cada repte o contrarietat una resposta d’amor i no una reacció, cal una consciència pròpia de la realitat diferenciada i uns valors que tota jerarquia, perversament, voldrà dinamitar amb la nostra complicitat i consentiment. L’entorn que sosté la infantesa, que és referència primera d’amor i marcarà la resta de les nostres vides, al meu entendre, és la família. Sobre objectivar els nostres fills amb l’absolutització del pronom possessiu, en lloc de reconèixer-los la diferencia i potenciar l’originalitat, no planeja cap crítica oficial, ans el contrari: “posat en bones mans!!!!”.

¿Per què absurdament ens sentim culpables quan no fem el que volen els nostres pares? Em pregunto si aquesta culpa és directament proporcional a la por d’assumir el risc de viure la realitat tal com és, sense garanties, sense autoritats que ens diguin el que em de fer.

El company Jesús deia, aproximadament, no diguis pare al teu germà. Pare només n’hi ha un i està en el cel.  (Realment, hi ha frases que cal no perdre de vista…)

“Se abre el telón” i apareix la Lídia amb l’abisme que s’obre als seus peus i un horitzó d’infinites possibilitats davant. Llavors, per una banda apareix lo Merkel!! amb les mans sobre la panxa i li diu: “Pooosat en boones maaaans”. I per l’altre, l’Antonio Machado tarareja distret la cançó del “se hace camino al andar.” “¿Cómo se llama la película?”  (Ho sento, no podeu respondre, només jo la puc titular a cada pas.)

El nen, en la seva necessitat d’estimar i ser estimat, és responsabilitat de l’adult. La manca de judici és pròpia de la seva edat. Però demanar-nos el vot, que pressuposa una edat, posant-nos en les “bones mans” de la Merkel de torn és tractar-nos d’infants i, legalment, no ho som. En què quedem, ¿som adults o nens? ¿Més màgia?

Crec que, ni que sigui un instant, cada cop que puc mirar al meu pare i a la meva mare com a un germà i una germana, sóc adulta, i és com a tal que he de mirar les mans de la Merkel i decidir si els hi vull reconèixer l’autoritat de pastar ma vida o fer servir les meves pròpies mans. Quan el poder identifica un brot persistent d’originalitat, en comptes de fomentar-la com a garant de la insubstituïble vàlua del subjecte, deixa ben clar que formar part de la comunitat és deixar-se apilar per les seves bones mans en muntanyetes d’euros. Uauuu! Ara ho entenc: l’essència vital del capitalisme és la dignitat humana! El cristal oscuro!!

Fer espai al voltant de l’altre per propiciar i no entorpir la seva florida com a persona responsable de si mateixa i el seu entorn, és el punt essencial dels cursos que es fan al Monestir de Sant Benet de la muntanya “màgica” de Montserrat. Un monestir de portes obertes i dones actives en parlar i actuar d’Amor, tot un veritable misteri. Tinc la immensa fortuna d’haver conegut aquesta comunitat de peces úniques fa tres anys, i és la meva Escola d’Amor. Us asseguro que tenir a l’horitzó una frase o una altra fa que el misteri de viure prengui veritable sentit, o no.

Us convido a donar un cop d’ull a aquestes propostes. Potser alguna, si no totes, us pot interressar (ui, se m’ha escapat una r de Merkel, i és que cal màxima atenció i constant!). Sobretot si estem decidits a créixer en autodeterminació real en lloc de seguir-nos posant en mans de l’autoritat paternal humana, que a aquestes alçades i evidencies, és un senyal d’alerta realment perillós.

Cursos de Teresa Forcades

Cursos de Focusing de M. Mar Albajar

Tardes de reflexió, pregària i silenci de M. Mar Albajar

.