Lídia Pujol i el “País Petit” presenten la gira artística: Iter Luminis 2015. Treballs i plaers d’Amor

Aquest matí Lídia Pujol i el “País Petit” han presentat en una roda de premsa celebrada al Palau Robert de Barcelona  un procés creatiu singular: ‘ITER LUMINIS. TREBALLS I PLAERS D’AMOR’.

‘Iter Luminis. Treballs i plaers d’amor’ és una gira per monestirs de Catalunya que vincula el llegat arquitectònic patrimonial de Catalunya amb les persones que el comparteixen, reflexiona sobre l’ésser humà, l’horitzó del país i del món. Aquest camí té la voluntat de viure l’art, la cultura, l’espiritualitat i l’emoció com a eines fonamentals en la construcció de la nova sensibilitat social.

“La possibilitat sonora que viurem va ser creada fa segles per experienciar la trobada amb el misteri en espais arquitectònics de tel·lúrica singularitat, i és aquesta vivència de trobada i comunicació el camí que volem recórrer amb vosaltres: un historiador ens parlarà de qui som a través d’on som, la música farà vibrar la vida en relació amb la ressonància de la pedra per vincular-nos poèticament i, en acabar, junts compartirem la conversa que somio emocionada i sincera al voltant d’allò viscut en relació amb el patrimoni, uns valors i unes accions reflectides en un bon vi i en la qualitat dels productes de la terra que ens acull.”, ha explicat Lídia Pujol.

Dinamitzadors del patrimoni i productors locals han sigut els protagonistes de la roda de premsa de presentació del nou  muntatge dirigit per Lídia Pujol. Ha comptat amb la participació de: Belen Jürschik (Fundació Casa Dalmases), Montse Martínez (Peccatum7), Carles de Ahumada (Coop. L’Olivera), Judit Vidal (Granel), Jordi Purra (Teixidors), Josep Pintó (El Monegal de Sant Llorenç de Morunys), Enric Barabany (Vegetalia), Josep Pàmies (La Dolça Revolució), Teresa Forcades (metgessa, teòloga i monja benedictina), Montserrat Viñas (abadessa del monestir de S. Benet de Montserrat), Esther Vivas (activista sobirania alimentaria), Montse Mas Pujol (Solsonès Obert al Món), Leila Ribes (Alberg L’Auró), Josep Barcons i Eva Martínez (codirectors del Cor de Vallferosa), Joan M. Miquel (Esbart Manresà), Mohamed Soulimane (Orquestra Àrab de Barcelona), Romà Escalas (Institut d’Estudis Catalans), Carles Duarte (Fundació Carulla), i dels alcaldes de Torà i Solsona, Magí Coscollola i David Rodríguez, respectivament.

20150708_142924

Presentació

“Iter Luminis: treballs i plaers d’amor» és una cerimònia musical i poètica, que desitja compartir amb el públic una mateixa orientació en el nucli de l’experiència de Teresa de Jesús, en diàleg amb la mística de Ramon Llull, dels quals celebrem els 500 i 700 a aniversari. El concert reuneix obres de diferents etapes històriques i estils i posa a l’abast del públic el procés d’humanització de l’ésser humà. Aquest Camí d’Amor no és només un plaer, és també un Treball, un acte de voluntat i un compromís. Iter Luminis s’inspira en el bé comú, el compromís amb el territori i el llegat patrimonial i ho comparteix particularment amb els organitzadors i el públic de cada indret on es representa.

rodapremsa1

“País Petit” -dinamitzadors del patrimoni i productors locals-, protagonistes de la roda de premsa Iter Luminis 2015

Iter Luminis estableix complicitats amb les persones que treballen inspirades en el bé comú, compromeses amb la terra i el patrimoni del qual formen part. Aquesta és l’orientació d’aquest camí on l’art i el territori esdevenen una petjada de llum. Volem donar a conèixer als mitjans de comunicació la realitat poètica viscuda en tots aquests llocs que prenen vida quan són compartits, a fi de compartir a la resta del territori català aquest procés creatiu en les trobades de música, amor i identitat d’aquest camí.

Per acabar, Lídia Pujol ha interpretat la cançó ‘País petit’ amb el desig de compatir aquesta orientació. L’acte de presentació ha conclòs amb un tast de productes artesanals, elaborats pels productors que ens acompanyen a la gira, testimoni de la seva orientació professional des de la proximitat, la qualitat i el treball en pro del bé comú.

rodapremsa2

La singularitat de cada concert

Aquesta gira ofereix un itinerari per conèixer Catalunya des d’un contacte emocional amb el territori. La singularitat de cada concert, fruit de l’adaptació artística a cada lloc i la cooperació amb les persones que l’habiten, ens convida a seguir l’itinerari en les seves diverses representacions.

En la gira de 2015, es preveu portar ‘Iter Luminis’ a quinze indrets de Catalunya, des de la Catalunya Central a les àrees de Barcelona, Girona i Lleida. La seva itinerància va iniciar-se el març passat al Paranimf de la Universitat de Barcelona i acabarà el 21 de novembre a la Basílica de Santa Maria del Pi d’aquesta ciutat. Haurem viscut experiències a monestirs, esglésies, convents, santuaris i altres llocs emblemàtics del país.

“Iter Luminis” compta amb la veu i direcció de Lídia Pujol i, depenent de cada lloc, suma el talent de Miquel Àngel Cordero al contrabaix, Guillermo Rizzotto a la guitarra, Marta Reixach al gong simfònic i Xavi Lozano a les flautes. El Cor de Vallferosa acompanyarà algunes intervencions musicals, coreogràfiques i comentaris històrics.

rodapremsa3

La Torre de Vallferosa, un far al centre de Catalunya

Un lloc especial en la gira serà la Torre de Vallferosa, al municipi de Torà, comarca de la Segarra, el dissabte 1 d’agost a les 21 h.La Torre de Vallferosa

Vallferosa és una torre del segle VIII de característiques úniques a Catalunya i Europa. Emplaçada al límit de la Marca Hispànica, entre la Segarra i el Solsonès, té 33 metres d’alçada, està molt ben conservada i s’aixeca en un indret de gran interès històric, poc conegut. La seva excel·lència arquitectònica, al centre de Catalunya, pot esdevenir un pol d’atracció com a símbol col·lectiu. Recuperar i divulgar el coneixement de Vallferosa com a espai de confluència i d’identitat territorial és un dels objectius que envolten el projecte ‘Iter Luminis’.

El concert del dia 1 d’agost compta amb la implicació de les dues comarques, la Segarra i el Solsonès. Diverses corals del territori i l’esbart manresà s’uniran sota el nom de El Cor de Vallferosa per acompanyar l’actuació, juntament amb la veu de Mohamed Ayoub i el violí de Mohamed Soulimane de l’Orquestra Àrab de Barcelona. Representants i col·laboradors dels diferents indrets de la gira, es trobaran amb el públic per compartir una nit d’estiu memorable.

rodapremsa4

 

Dates Iter Luminis – Treballs i plaers d’amor 2015

 • Paranimf de la Universitat de Barcelona (Barcelonès) – 27 de març
 • Monestir de Santa Maria de les Franqueses (Noguera) – 9 de maig
 • Seu d’Ègara de Terrassa (Vallès Occidental)– 29 de maig
 • Església de Sant Julià de Coaner (Bages)13 de juny
 • Església de Santa Maria de Veciana (Anoia) – 27 de juny
 • Monestir de Santa Maria de Serrateix (Berguedà) – 5 de juliol
 • La Torre de Vallferosa (Segarra) – 1 d’agost
 • Església de S. Maria de Gràcia de La Granadella (Garrigues) – 8 d’agost
 • Església de Santa Maria de Rocafort (Bages) – 15 d’agost
 • Col·legiata de Sant Pere de Ponts (Noguera) – 5 de setembre
 • La Seu Vella de Lleida (Segrià)13 de setembre
 • Convent de Sant Domènec de Girona (Gironès) – 16 d’octubre
 • Monestir de Sant Llorenç de Morunys (Solsonès)– 31 d’octubre
 • Església de Sant Ponç de Corbera (Baix Llobregat)7 de novembre
 • Basílica de Santa Maria del Pi (Barcelonès) – 21 de novembre

rodapremsa5

 

Fotografies de Marc Javierre Kohan

 

 

Dossier  de premsa Iter Luminis – Treballs i plaers d’amor (Palau Robert)