Aquest matí Lídia Pujol i col·laboradors han presentat una roda de premsa celebrada a la Seu d’Ègara de Terrassa per divulgar la pre-estrena a Catalunya del concert en missió reconciliació entre Ramon Llull i el món àrab, i el projecte llibre-disc de la gira Iter Luminis.

La presentació de la roda de premsa ha comptat amb la participació de: Lídia Pujol, Joan Santanach (filòleg, coordinador de l’Editorial Barcino, i comissari de l’Any Llull 2016), Mohamed Soulimane (Orquestra Àrab de Barcelona, experiència de la trobada en la diversitat), Joan Figueres (músic i musicòleg, co-director de El Cor de Vallferosa, encontre entre cultura popular i cultura escrita), Carles de Ahumada (Coop. L’Olivera, la qualitat i el compromís amb el projecte social), Toni Deulofeu (mossèn, ha ofert la Seu d’Ègara com a seu de l’Iter Luminis any rere any), Marc Javierre (fotògraf documental, fotògraf de la gira Iter Luminis com a experiència sociològica compromesa), Toni Garcia (Vita Levis, estarà fent en directe en el seu obrador de llum les espelmes que s’han obsequiat durant tota la gira), Pau Consola (Restaurant La Trobada de Terrassa, projecte social del “restaurant del temps”) i Arcadi Oliveres (economista i activista, l’ètica dels diners).

whatsapp-image-2016-09-29-at-15-27-20-1

Iter Luminis a la Seu d’Ègara de Terrassa

Iter Luminis, un recorregut musical i poètic pel patrimoni cultural i històric del país,  pretén reflexionar sobre l’ésser humà, l’horitzó del país i del món. S’inspira en el bé comú, el compromís amb el territori i el llegat patrimonial, i ho comparteix particularment amb els organitzadors i el públic de cada indret on es representa. Com particularitat el concert de l’1 d’octubre a les 21h a la Seu d’Ègara de Terrassa, es convida especialment a la comunitat àrab a participar-hi. Aquest espectacle serà una pre-estrena a Catalunya del que es farà el proper 10 d’octubre a Algèria a càrrec de l’Institut Ramon Llull i l’Institut Europeu de la Mediterrània: un concert en missió reconciliació a Bugia dels greuges entre Ramon Lull i el món àrab. Comptarà amb la participació de El Cor de Vallferosa, Miquel Àngel Cordero a la veu i el contrabaix, juntament amb la veu de Mohamed Ayoub i el violí de Mohamed Soulimane de l’Orquestra Àrab de Barcelona. Durant l’espectacle es recitaran textos de Ramon Llull tant en català com en àrab, i es combinaran cançons cristianes del Llibre Vermell de Montserrat amb cants musulmans i jueus. Participarà també el col·lectiu Gaia: Art, Cultura i Pau, formant un laberint de llum, una creació de geometria sagrada de gran bellesa visual, i Toni Garcia de Vita Levis que estarà elaborant artesanalment espelmes amb cera pura d’abella.

ITER_LUMINIS_2016_Terrassa-01

 

Projecte llibre-disc Iter Luminis

Quin sentit té un projecte que parla de compartir en un món basat en la competitivitat? Iter Luminis és la representació d’una experiència artística que cerca la qualitat humana en tota la seva diversitat. Totes les persones i empreses que comparteixen aquest projecte, ho fan per donar a conèixer el compromís actiu amb uns valors, i representar-los artísticament amb la voluntat de compartir-los amb el públic i el desig d’un món més just i solidari per tots.

Hem recorregut desenes d’espais sagrats d’arreu de Catalunya amb una mateixa orientació: representar artísticament el desig de la qualitat humana amb la implicació de la gent del territori. Estem preparant un doble-disc i un llibre-disc que deixi constància de les experiències viscudes en aquest camí de llum (Iter Luminis) durant els darrers 6 anys. El doble disc contindrà La Cerimònia de la Llum amb 11 músics i Iter Luminis que representa l’espectacle viscut amb la participació de professionals i persones no professionals formades en aquest camí. El libre-disc contindrà aquest doble CD i explicarà aquesta experiència de comunitat amb fotografia, il·lustració, paraula i música. Els materials que composen el llibre descriuen el procés que va des de la Cerimònia de la Llum amb imatges de David Ruano i Raquel Calvo, l’enregistrament videogràfic de la Cerimònia de la Llum a S. Llorenç de Morunys i Santes Creus a través d’una clau continguda en el llibre per poder accedir al vídeo. La etapa iniciada amb Iter Luminis representa la presa de consciència d’un camí participatiu, que precisa de la reciprocitat vers un horitzó comú. Aquesta construcció social i vital està documentada des dels inicis pel fotògraf Marc Javierre. Seguint la referencia del poeta Verdaguer “poeta i fangador sóc”, el punt de vista crític i compromès de Marc Javierre contrasta i alhora es complementa amb la visió inspiradora de les il·lustracions de l’Eva Virgili. L’escriptora Laia de Ahumada donarà forma a la narració de Lídia Pujol d’aquest camí de vida personal i col·lectiu.

Per tal de portar a terme el projecte, la primera setmana d’octubre iniciarem una campanya de crowdfunding a la plataforma Verkami. Volem que el finançament que necessitem per avançar en aquest camí vingui de persones i empreses que no fonamentin la seva activitat econòmica en la competitivitat, que cuidin el medi ambient, que vetllin per la qualitat del producte, el consum de proximitat, les condicions de treball… Els signes del temps reclamen el compromís entre paraules i fets, el pas del projecte del fort al projecte de la comunitat. Ens unim els petits perquè defensar aquest valors i propagar-los a través d’aquesta cerimònia artística és el nostre compromís. És per això que no hem acceptat el finançament de grans corporacions que no visibilitzen aquests valors.

whatsapp-image-2016-09-29-at-15-27-18

Iter Luminis a la Fira d’Economia Solidària de Catalunya

Iter Luminis és una experiència de comunitat en la qual tothom aporta el que vol, el que pot, el que sap fer o les ganes d’aprendre i participar d’allò que desconeix a la pràctica. Amb Iter Luminis, celebrem i recordem la qualitat humana, la Llum que orienta les nostres passes, i convidem a aquelles persones i empreses que no dissocien el propi benefici del dels altres, a compartir i donar a conèixer els seus productes.

Els propers dies 21, 22 i 23 d’octubre, Iter Luminis serà present a la FESC 2016 al recinte Fabra i Coats de Barcelona, juntament amb els productors que acompanyen la gira. El dia 23 al matí, es farà una presentació del projecte que inclourà una actuació musical amb el Pau Figueres a la guitarra i El Cor de Vallferosa, i un tast de productes artesanals.