Entrevista a «el submarí» de Radio Municipal de Terrassa

 

 

24-05-2013 Omnium Cultural


 

El concert La veu concertada que Lídia Pujol ha ofert aquest dijous 23 de maig a l’església de Santa Maria de Terrassa quedarà en el record dels assistents, que han omplert de gom a gom aquest marc incomparable i ben adient al programa previst. L’espectacle ha constituït l’epíleg destacat del curs sobre els càtars organitzat aquest mes de maig per Òmnium Cultural Terrassa i el Centre d’Estudis Històrics de Terrassa.

Lídia Pujol ha optat per un format de concert que ha encaixat amb exactitud amb l’entorn històric del curs però també amb l’església de Santa Maria. Els assistents han sortit del recinte amb la convicció que han participat en una magnífica sintonia dels sentits executada sense cap mena de concessions.

L’amor, la identitat i la llibertat han estat els tres eixos, relligats en un de sol, de la proposta de la cantant, que ha recorregut principalment a cançons i textos religiosos i populars compostos a la baixa edat mitjana o que hi feien referència, en bona part en llengua catalana, però també en occità, llatí i finalment italià. Entre els més coneguts, passatges del Misteri d’Elx, del Cant de la Sibil•la, del Càntic dels Cantics, etc., i una interpretació sublim del Palorum Regina del Llibre Vermell de Montserrat.

Mereixen dues remarques especials el paper de Miquel Àngel Cordero al contrabaix i l’impacte de la il•luminació. El contrabaixista no solament ha acompanyat la veu i ha omplert els espais entre una peça i la següent amb ofici, sinó que ha creat un embolcall que ha elevat la dimensió sensitiva de tot l’espectacle. Podem, efectivament, qualifacar-lo aixó, d’espectacle, perquè la il•luminació de l’àbsis ha permès afegir al joc de llums el valor de les pintures que s’hi dibuixen. Quan els espectadors tornin a Santa Maria, hi veuran les pintures amb uns nous ulls, més receptius.

Entre el públic, hi havia Ester Franquesa, directora general de política lingüística, Alfons Conesa, director de l’agencia catalana del consum, i Romà Escalas, exdirector del Museu de la Música, el qual ha fet una breu intervenció explicant el doble sentit d’algun dels textos trobadorescos del temps dels càtars en relació amb la seva identitat. Antoni Deulofeu, rector de Sant Pere, ha expressat l’agraïment a Lídia Pujol, que ha acabat el concert amb la interpretació, seguida pel públic, de la cançó País petit, de Lluís Llach i amb una peça popular napolitana.

Visualitza el vídeo del Canal Terrassa Vallès

Lídia -Diari de Terrassa

.