Revista del Llobregós Agost 2014 – Fermí Manteca –  PDF (Enllaç)

 

Llobre-66.inddEl dia 31 de maig el monestir de Cellers va viure un dels moments més importants de la seva història recent. La cantautora Lídia Pujol va escollir aquest lloc del Llobregós per incloure’l en el seu “itinerari d’identitat” d’entre altres 13 llocs emblemàtics de Catalunya. Quasi dues-centes persones es van poder encabir dins el recinte romànic del monestir per participar, més que per escoltar, d’un espectacle molt ben preparat, molt ben ambientat i molt ben aconseguit. L’ambientació artística del lloc de la mà del Marius Codina va ajudar a crear aquella atmosfera que captiva.

Aquesta sèrie de concerts que la Lídia ha programat i que l’anomena “Iter Luminis – Camí d’identitat”, és més que una gira artística; és una trobada amb la tradició, amb el patrimoni, amb la història i, sobretot, amb la gent de cada territori. Per això aquesta cantant, afincada de fa temps a la Vall del Llobregós, s’imbueix de la identitat pròpia de cada lloc i manifesta amb el seu art, amb la seva veu i amb la seva capacitat comunicativa tot el sentiment acumulat al llarg dels segles i fa participar i vibrar els assistents, abraçant-los amb el seu somriure i la seva calidesa.

Cellers va vibrar primer amb la exposició de la seva història i de les seves llegendes, fent memòria dels sants màrtirs Celdoni i Ermenter i de la trajectòria històrica del monestir, a càrrec de Maria Garganté, Joan Gispets i Laura de Castellet. Lídia Pujol va esmentar i saludar cada una de les cases de la Vall de Cellers i després, a peu de cripta, envoltada dels assistents i acompanyada per Pau Figueras (guitarra), Miquel Àngel Cordero (contrabaix) i el Cor de Vallferosa, va interpretar cançons del “Llibre vermell” de Montserrat, el “Misteri d’Elx”, i d’altres amb una qualitat encisadora. Al final, tot cantant el “Veni creator”, va convidar tothom a baixar a la cripta per acabar cantant tots plegats en una harmonia mística pròpia del lloc.

A la sortida, diferents parades convidaven a tastar productes de la terra. Una tarda de primavera difícil d’oblidar que cal agrair a la Lídia Pujol i a tots els que van fer possible la vetllada.