El proper 13 d’abril, al Fòrum Cristianisme i Món Avui, a València, es farà un petit concert «La paraula cerca la música per ser cantada», després de la ponència de la M. Mar Albájar (monja de St. Benet de Montserrat, economista i teòloga). A la tarda, hi haurà un taller sobre l’experiència prèvia: «De la música i d’altres expressions artístiques actuals, foment de bellesa i espiritualitat.»

Podeu accedir al programa del Fòrum i fer la inscripció des de la web.

lidia-063

Lídia Pujol, la veu i l’espiritualitat.

La Lídia Pujol es va apropar a la cançó d’autor cantant amb Sílvia Comes durant els noranta, amb qui va gravar dos discos. Posteriorment va iniciar una sòlida carrera en solitari basada en la investigació i reinterpretació de la tradició, combinant lírica i misticisme. Ha publicat els discos en solitari Iaie (2003) i Els amants de Lilith (2007), als quals cal afegir altres projectes i col·laboracions. Als seus últims espectacles –La Cerimònia de la Llum i les Converses Singulars– ens ha ofert una unió entre música, paraula i espiritualitat. La música, com a experiència artística simbòlica, ens pot portar a llocs inaccessibles, a aspectes profunds de la nostra realitat que no són expressables solament amb les paraules. Ens pot fer present allò que immediatament no és al nostre abast, però que ja ho pressentim amb el nostre desig, amb el nostre anhel de transcendència.

lidia-080

A la Cerimònia de la Llum, la Lídia ha begut de la tradició espiritual de la nostra cultura, tot interpretant les obres des d’una sensibilitat contemporània que emociona i fa vibrar a qui ho escolta. A les Converses Singulars, la Lídia Pujol convida a persones –com la Teresa Forcades, entre d’altres- a qui considera referents d’amor i llibertat pel seu discurs i la forma de vida que ens mostren. Mitjançant la comunió entre la paraula d’aquests personatges i la música, es transmeten uns valors del tot necessaris actualment. Seguint la línia de les Converses Singulars,  avui la Lídia es troba amb la paraula de la teòloga M. del Mar Albajar, en una experiència de comunió, de sensibilitat, valors i espiritualitat. Després d’aquesta trobada, al taller que la Lídia ens oferirà, tindrem la possibilitat de reviure l’experiència i de fer-ne una reflexió col·lectiva.

La Lídia Pujol no és només una cantant i intèrpret, sinó que és una gran comunicadora de valors i emocions des de l’espiritualitat. La interpretació musical, que acompanya la conferència de M. del Mar Albajar, ens donarà l’oportunitat de gaudir d’una experiència estètica única, i d’assaborir-ne en comunió el seu misteri.

Laura Rubio
Metgessa de Familia i estudiant de Ciències Religioses
Productora i community manager de Lídia Pujol
 
.

La paraula cerca la música per ser cantada.

Tota la meva trajectòria artística i vital ha estat caracteritzada per aquesta recerca de re-unió, primer fent visible la incomunicació de la separació, fins que intuïtivament amb el temps, he arribat a una manifestació d’aquest anhel de comunicació i reconeixement de l’altre. A La Cerimònia de la Llum,  concelebració de la comunió entre identitats úniques i diferenciades sota una mateixa llum, convidem al públic a sentir-se’n partícip. Aquest és el gran repte del moment espiritual, polític i social que estem vivint: sumar la diferencia pel bé comú o seguir triant l’exclusió de l’altre en benefici propi.

La darrera proposta artística, «Converses Singulars» la considero un encontre entre valors, paraula i música. La comunicació té molts canals d’expressió i la música n’és un, universal, directe a les emocions, «aliment de l’Amor». I la paraula és la que guia les nostres passes i la nostra responsabilitat vers aquest Amor. Tenir a l’horitzó la voluntat de perseverar a cada instant en allò que és veritablement essencial del Ser persona, la indissociabilitat entre l’Amor i la Llibertat, és afavorir «lo bé comú per damunt de lo bé especial» com deia Ramon Llull. I troba en les paraules de Jesús  “Pare, si ho vols, allunya de mi aquest calze. Però que no es faci la meva voluntat, sinó la teva” el Referent d’Amor i Llibertat original.

Tinc el goig d’anunciar-vos que avui canto acompanyada d’un guitarrista excepcional, Pau Figueres. Música, vida i espiritualitat parlaran, perquè allà on no arriben les paraules, sempre insuficients per parlar d’Amor, hi arribarà la música. Perquè quan canto amb ell, experimento la transcendència de la comunió, en vèncer, ni que sigui per un sol instant, els límits de la carn, de l’espai i del temps. La possibilitat de cantar  després de la conferència de la germana Mar, amb peces del Misteri d’Elx (s.XII) o el Llibre Vermell de Montserrat (s.XIV), entre d’altres que contenen l’espiritualitat de la música de la nostre tradició, ens conduirà cap a la reunió dels valors essencials de la humanitat.

lidia-043

La paraula cerca la música per ser cantada i la música la paraula per ser interpretada. La mística, l’Amor, són senderes vers aquesta unió, de la qual en participaran el públic de la conferencia i del concert. Per finalitzar, al taller parlarem de l’experiència vital i espiritual amb la música i podrem novament compartir-ne el sentit, que no és altra que la comunicació, la reflexió conjunta sobre l’emoció amorosa que haurem viscut entre tots.

Lídia Pujol

.