Iter Luminis

Accedeix a tota informació a la web Iter Luminis

Descarrega el dossier aquí:   PDF (Enllaç)

Quin sentit té un projecte que parla de compartir en un món basat en la competitivitat? Iter Luminis és la representació d’una experiència artística que cerca la qualitat humana en tota la seva diversitat. Totes les persones i empreses que comparteixen aquest projecte, ho fan per donar a conèixer el compromís actiu amb uns valors, i representar-los artísticament amb la voluntat de compartir-los amb el públic i el desig d’un món més just i solidari per tots.

Iter Luminis s’inspira en el bé comú, el compromís amb el territori i el llegat patrimonial i ho comparteix particularment amb els organitzadors i el públic de cada indret on es representa. És una experiència de comunitat en la qual tothom aporta el que vol, el que pot, el que sap fer o les ganes d’aprendre i participar d’allò que desconeix a la pràctica. Amb Iter Luminis, celebrem i recordem la qualitat humana, la Llum que orienta les nostres passes, i convidem a aquelles persones i empreses que no dissocien el propi benefici del dels altres, a compartir i donar a conèixer els seus productes.

Hem recorregut desenes d’espais sagrats d’arreu de Catalunya amb una mateixa orientació: representar artísticament el desig de la qualitat humana amb la implicació de la gent del territori. La primavera del 2017 es presentarà un doble-disc i un llibre-disc que deixa constància de les experiències viscudes en aquest camí de llum (Iter Luminis) durant els darrers 7 anys i que han suposat la construcció d’una consciència personal  en tres etapes simbòliques: La Cerimònia de la Llum va ser la revelació de la possibilitat de la diversitat en comunió. Camí d’identitat la retrobada amb les pròpies arrels. I Treballs i plaers d’Amor l’orientació compartida.

 

Iter Luminis: La Cerimònia de la llum.

La retrobada entre cultura oral i cultura escrita, i  la diversitat que comparteix una mateixa orientació.

 

Seràs creat sense tu, però no seràs salvat sense tu (S. Agustí).

El punt de partença d’aquest camí és personal. Des de la sensibilitat i la capacitat comunicativa, atreta per la diversitat i buscant un denominador comú per poder expressar-la musical i poèticament, vaig trobar que la vulnerabilitat és l’element comú de la humanitat, i la seva forma musical són les cançons de bressol. Destinades a l’acolliment, la tendresa, la cura del més desprotegit, aquestes cançons parlen del naixement de la vida corporal. Aquesta vida però està convidada a créixer essencialment en relació amb els altres.

El missatge dels valors d’aquest camí abasta des la convivència entre cultures i pobles fins a la necessitat d’una interpretació actual i personal dels símbols religiosos i culturals. En aquest sentit,  El Llibre Vermell de Montserrat representa l’espiritualitat de la nostra cultura mil·lenària. Cantar amb el Mohamed Ayoub és per a mi la comunió de dues espiritualitats que des de l’arrelament comparteixen una mateixa orientació en la diversitat.

 

 

Iter Luminis: Camí d’Identitat.

L’arrelament.

El punt de partença del nostre camí personal va carregat d’heretat, historia, tradició, religió i esperances alienes. Però tots estem convidats a créixer essencialment en relació amb els altres. A triar a cada cruïlla entre la por o l’amor.  Ha estat pels camins, en la relació amb la gent que s’estima la terra i el patrimoni i redescobrint els espais sagrats, que hem volgut reivindicar el seu valor com a espais de comunicació i identitat. I ho hem fet mitjançant l’encontre amb la petja que el temps hi ha deixat des del so i l’emoció de cançons i música que ressonen en la nostra història.

 

Iter Luminis: Treballs i plaers d’amor.

L’Orientació.

Una mateixa llum ens il·lumina a tots. El nostre particular Camí d’Amor no és només un plaer, és també un Treball, un acte de voluntat i un compromís. És una cerimònia musical i poètica, que desitja compartir amb el públic una mateixa orientació en el nucli de l’experiència de Teresa de Jesús, en diàleg amb la mística de Ramon Llull. «Durant 45 anys he intentat moure l’Església i els prínceps cristians a actuar pel bé públic, ara som vell i pobre però continuo en el mateix propòsit i en el mateix propòsit continuaré fins a la mort.»

 

Iter Luminis Treballs i plaers d’amor té la voluntat de fer viure l’art, el criteri, l’espiritualitat i l’emoció com a eines fonamentals en la construcció d’una nova estructura i sensibilitat social sense dissociar les necessitats físiques de les de l’ànima. Poeta i fangador sóc i en tot faig feina tan neta que fango com un poeta i escric com un fangador (Verdaguer).

 

 

 

 

VIDEOS

Iter Luminis al Paranimf de la UB: https://youtu.be/HXeDNqE6D_Q

Roda de premsa de presentació de l’Iter Luminis al Palau Robert 8-7-15: https://youtu.be/PGrGJb2XcS0

Iter Luminis 2014-2015. Imatges de Marc Javierre Kohan: https://youtu.be/cWsTPAmhCjg

La Cerimònia de la Llum – Trailer: https://youtu.be/hO-t8QnUhOE

Camí de Llum del concert a Santes Creus (17-9-11): https://youtu.be/fUZChw7RMM0

Cuncti Simus concanentes – La Cerimònia de la Llum: https://youtu.be/OSLOB9LMOzo

La nina i son germà – La Cerimònia de la Llum: https://youtu.be/c9RmrZXcIns

Iter Luminis: Treball coral amb Eva Martínez: https://youtu.be/kS3TDStfWoA

Iter Luminis: la construcció d’un somni a la Torre de Vallferosa: https://youtu.be/LkiDokEIGbU

Iter Luminis, el cami de llum de Lídia Pujol. Tria 33, Canal 33. 30-10-15: https://youtu.be/VXgRWvZLg8I

33 recomana- Lídia Pujol Iter Luminis. Canal 33. Agost 2015: https://youtu.be/jqiN1Wuo4zY