Cargando Eventos

« Todos los Eventos

  • Este evento ha pasado.

Concert «Polorum Regina. La Dona com a referent de llibertat»

6 marzo 2018 @ 19:00

Lídia Pujol, veu.
Pau Figueres, guitarra.
Miquel Àngel Cordero, contrabaix.

 

Entrada lliure

L’assistència a la sessió és gratuïta, però atès que la capacitat de la sala és limitada hom recomana la inscripció prèvia enviant un correu a barcelona@acadeuro.org, o telefonar a Griselda Ribas (Tel. 93-2701727), i/o arribar 15 minuts abans del començament.

 

La dona com a referent de llibertat

Polorum Regina és un cant en forma de ‘Virelai’ del Llibre Vermell, còdex del s. XIV conservat al Monestir de Montserrat. Simbolitza l’orientació i el convit a la nostra veritable identitat, a la plenitud humana que reconeix la Dona en relació a la consciència ascendent que transcendeix el gènere. Convida a la humanitat a anar enllà del mecanisme natural del món, de la repetició, de la relació entre dominants i dominats. Ens recorda que la divinitat és la veritable identitat de l’ésser humà. 

Polorum Regina ens introdueix la imatge del magnetisme que harmonitza la pluralitat i que inspira la llibertat de la nostra ment envers el moviment i les diferencies. Orienta la vida cap a l’experiència que es dóna en un nivell de realitat que profunditza enllà de la fatal i jeràrquica dicotomia entre la matèria i l’esperit.

Els conflictes universals es troben en l’absolutització dels extrems del pensament, de l’esperit i de la matèria, en l’absència de vincle constant i dinàmic entre els pols de la creació. La figura femenina se’ns presenta com a referent de llibertat inviolata, de màxima dignitat en acollir la pluralitat d’aquest pelegrinatge de viure amb el seu Fiat mihi –faci’s en mi-, dia a dia, per voluntat pròpia i amb perseverança cap a la nostra veritable identitat: l’amor i la llibertat.

El repertori triat pel Dia Internacional de les Dones és una trobada entre la cultura i l’art, entre les peculiaritats locals i les universals, l’individu i la comunitat. La trobada entre la cançó tradicional i la d’autor representa el procés d’humanització que vincula indissociablement les arrels culturals d’una comunitat i la recerca de la realització personal vers el misteri.

Les cançons tradicionals catalanes d’aquesta proposta són la narració de fets quotidians que evidencien la relació jeràrquica entre gèneres -amb la complicitat de la dona- en tot temps i cultura, i els equilibris vers la constant recerca de ser Persona enllà del sotmetiment i la subordinació.

L’orientació artística de la cantautora Cecilia, Evangelina Sobredo (1948-1976), pren aquesta vocació narrativa històrica de la música tradicional per exposar la seva pròpia experiència. Cecilia, filla d’un militar i diplomàtic espanyol, cercava un món real poètic i no el trobava en les lleis i els dogmes.  Partint de la tradició i cultura castellanes, amb les seves cançons va assenyalar un món fals, del que Cecilia havia estat presonera i del que mai va escapar totalment. Sense jutjar, va expressar la seva opinió i va perseverar per sobre la censura que patia constantment la seva obra. Va ser molt atrevida, sobretot en el seu segon disc, el títol del qual “Me quedaré soltera” va ser censurat. En aquesta cançó, l’artista trencava amb les idees preconcebudes sobre el rol de la dona a la societat del moment.

Fue un referente para las mujeres, se adelantó a su época y se negó a ser modelo de mujer objeto. Cecilia, cantaba para “los de abajo”, pero no se fiaba de las ideologías. Nunca se vinculó a ningún partido político, ni siquiera a los movimientos sociales. Tenía sus propias ideas y amigos en los dos lados. Y eso a la gente no le gustó. Teresa Sobredo (germana de Cecilia)

Polorum Regina «Stella matutina» és la imatge imprescindible en la Catalunya medieval de la nova atribució de la Verge com a símbol de la dignitat i la divinitat de la dona, en exercir la seva llibertat de ser plenament. El Magnificat narra en primera persona les paraules de Maria rebel·lant-se contra la injustícia que margina als més desvalguts. Va ser referent d’Amor i Llibertat per a Cecilia, qui mai va separar la lluita de classe de la de gènere.

 

Programa

Detalles

Fecha:
6 marzo 2018
Hora:
19:00

Local

Institut d’Estudis Catalans
Carme 47
Barcelona, Barcelona 08001 Espanya
+ Google Map
Ver la web Local