Cargando Eventos

« Todos los Eventos

  • Este evento ha pasado.

Concert Homenatge a James Lovelock i Lynn Margulis

22 noviembre 2022 @ 18:00 - 20:00

Amb Pau Figueres, guitarra.

Entrada gratuïta fins omplir aforament. Reserva prèvia a cchica@microbios.org

 

Celebrem des de la ciència i la cultura la contribució de James Lovelock i Lynn Margulis a la comprensió de la vida a la Terra

La biòloga nord-americana Lynn Margulis (Chicago, 1938) va expandir la teoria de l’evolució de Darwin incorporant la simbiosi com a força evolutiva. Va morir el 22 de novembre del 2011, als 73 anys.
 
El químic atmosfèric britànic James Lovelock (Letchworth, Anglaterra, 1919) va concebre la teoria Gaia, la comprensió de la Terra com a sistema autoregulat. Va morir aquest estiu, el 26 de juliol del 2022, als 103 anys.
 
Margulis i Lovelock van desenvolupar conjuntament la teoria Gaia des de perspectives complementaries: microbiana i atmosfèrica planetària. Van destacar el paper determinant del bacteris com a infraestructura vital en el Sistema Terra, incorporant coneixements de la nova ecologia microbiana desenvolupada amb aportacions de Ricard Guerrero. Margulis i Lovelock van tenir una presència reiterada a Catalunya des de 1983, gràcies al treball de Ricard Guerrero i d’Anna Omedes.
 
La sessió del 22 de novembre a l’IEC serà el primer acte, a nivell mundial, de commemoració conjunta de la contribució de James Lovelock i Lynn Margulis a la comprensió de la vida a la Terra.
L’acte vol destacar el seu treball científic i la transcendència de la cooperació i simbiosi en temps d’emergència climàtica i de destrucció de la biodiversitat.
 
El 22 de novembre és el dia de Santa Cecília, patrona de la música, i també l’onzè aniversari de la mort de Lynn Margulis, el 2011.

 

Amb les intervencions de:

  • Ricard Guerrero. Director acadèmic del Hub de Barcelona de l’Academia Europaea (2014-2022), i Catedràtic emèrit de Microbiologia, UB. Pioner de l’ecologia microbiana a Europa.
  • Anna Omedes. Directora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona fins 2022.
  • Rafel Simó. Institut de Ciències del Mar, CSIC. La seva recerca tracta d’un tema clau en la teoria Gaia: l’intercanvi entre la biota marina i l’atmosfera.

 

Amb les actuacions musicals de:

  • Lídia Pujol. Cantant i intèrpret que s’inspira i es posa al servei de la vida, les persones i les idees.
  • Pau Figueres. La seva guitarra és un instrument fascinant que s’expressa amb la naturalitat d’un ésser viu.

 

i amb la participació de

  • Birch. Cantautora i activista per la justícia climàtica.

L’acte serà conduït per Jordi Vilardell, periodista especialitzat en crisi climàtica i de biodiversitat. Director del documental “Associar-se a l’ecosistema Terra”.

Detalles

Fecha:
22 noviembre 2022
Hora:
18:00 - 20:00

Local

Institut d’Estudis Catalans
Carme 47
Barcelona, Barcelona 08001 Espanya
+ Google Map
Ver la web del Local