1. El Cos Sant: el temps es fa espai
Gurnemanz de Goorz fou el vell cavaller savi que prengué Perceval sota la seva tutela per tal d’ensinistrar-lo a la Cort i en les virtuts cavalleresques: perdonar l’adversari vençut, mostrar-se prudent en el discurs, protegir les dames i defensar els espais sagrats. Gràcies al seu origen i valor, Perceval progressà ràpidament i ben aviat pogué volar amb ales pròpies. En investir-lo Cavaller, Gurnemanz li digué: “Aquí el temps és espai”.
Temps fet Espai; aquest Infant n’és símbol: davant d’aquests temps d’injustícia social, d’intemperància dels qui haurien de ser exemple, d’oblit sistemàtic dels valors ètics fonamentals, aquí, en aquest indret que el poble ha fet sagrat, esdevingui aquest Iter Luminis una nova etapa cap al retorn de les nostres arrels i cap al redescobriment de l’essència primigènia que conforma la nostra realitat col·lectiva.
Victor Pallàs i Arisa
2. De la importància d’aquesta trobada
Va ser el poble qui, als segles XVI i XVII espontàniament, va aprofitar una festivitat religiosa (el Jubileu) per establir una celebració popular, amb una fira de productes de la terra. I encara que els bandolers a cops de trabuc varen espantar els «padres» la gent seguia anant a Casserres, a visitar el monument, a oferir els seus productes i a compartir amb l’altra gent una festivitat, que ja no era religiosa sinó popular. Seria magnífic que fos un altre cop la gent qui recuperés aquesta festivitat històrica.
El fet que la persona que custodia el Cos Sant, en Victor Pallàs, el cedeixi per a la cerimònia d’Iter Luminis és extraordinari. La importància que té aquesta relíquia pel Monestir va molt més enllà que el monument mateix. Amb els anys que porto al Monestir, centenars de persones m’han comentat que havien pujat a veure el Cos Sant quan el monestir era una ruïna, i la llàstima que ja no hi fos.
Per això crec que la restitució, encara que només sigui en el marc d’aquesta trobada, pot ser una de les coses més importants que han passat en aquest monestir des de la seva restauració el 1998. Més important que quan es va tornar a consagrar l’església el 2002, més important que l’acte solemne de restitució de les restes del bisbe Guillem de Tavertet el mateix any i molt més important que les visites del president Pasqual Maragall o del conseller Mascarell ara fa un parell de mesos. Aquest fet és quelcom que estic convençut que molta gent porta anys i anys esperant.
Oriol Montero (el guia de Casserres)
3. Iter Luminis, el perquè d’aquesta trobada
El camí històric i musical “Iter Luminis” és un itinerari per monestirs de Catalunya que pretén unir història i música amb el patrimoni i la gent del territori per renovar una tradició compromesa amb el propi desig i en relació amb la comunitat.
Amb la voluntat de viure l’art, la cultura, l’espiritualitat i l’emoció com a eines fonamentals en la construcció de la nova sensibilitat social, avui continuem aquesta trobada al monestir de Sant Pere de Casserres.
Totes les persones i empreses que comparteixen la co-creació d’aquest projecte ho fan amb la intenció de donar a conèixer el compromís actiu amb uns valors, i representar-los artísticament amb l’anhel de compartir-los amb el públic i el desig d’un món més just i solidari per tots.
Un historiador ens parlarà de qui som a través d’on som, per projectar un futur que depèn de la nostra actuació d’ara; la música farà vibrar la vida en relació amb la ressonància de la pedra per vincular-nos poèticament i, en acabar, junts compartirem la conversa que somio emocionada i sincera al voltant d’allò viscut en relació amb el patrimoni i l’art, uns valors i unes accions reflectides en la qualitat dels productes de la terra que ens acull.
Lídia Pujol
Més informació sobre Iter Luminis Casserres
Dossier de premsa Iter Luminis