El lloc previst per la conferència, la Sala Evarist Fàbregas del Centre de Lectura, va quedar petita i es va haver d’habilitar una sala annexa amb cadires i una videoprojecció. Tots els reusencs presents, d’un perfil molt heterogeni, es van reunir per escoltar el treball d’investigació i les vivències personals dels periodistes Albano Dante i Marta Sibina, editors de la revista de l’Alt Maresme i la Selva ‘Cafè amb llet’, que han destapat un presumpte cas de corrupció -ells l’han anomenat ‘El major robatori de la història de Catalunya’- dins les èlits gestores de la sanitat pública catalana. Un tema que toca de prop la ciutat, ja que alguns dels noms de la trama estan estretament vinculats amb Reus com és el cas de Josep Prat, ideòleg d’Innova cap al 1985 i director general del hòlding empresarial fins la seva dimissió el passat gener del 2012 a causa de greus irregularitats. Un altre dels noms implicats en aquesta xarxa presumptament delictiva és Carles Manté, qui va facturar a Innova a través de la seva empresa ‘CCM Estratègies i Salut’ uns treballs no documentats per valor de 720.000 euros, i el qual també va ser director de Shirota Foods, una empresa d’Innova que ha fet perdre més de 3 milions d’euros a l’Ajuntament de Reus. Cal recordar que ambdós casos estan sent investigats per la Fiscalia i el Tribunal de Cuentas, i que el Jutjat d’Instrucció número 3 de Reus ha admès a tràmit una demanda contra Prat i Manté. Altres alts càrrecs de la sanitat catalana que estan sota sospita són Ramon Bagó, co-fundador del Consorci Sanitari i Social de Catalunya (CSC) i cap del grup Serhs, i Xavier Crespo, exalcalde de Lloret de Mar i diputat al Parlament per CIU.
Davant una audiència silenciosa i concentrada, Albano Dante i Marta Sibina van desgranar la història de la investigació duta a terme durant l’últim any, les dificultats amb què es van topar i les opacitats que dominen el panorama de la gestió de la sanitat pública catalana. Un treball contra l’establishment que han reconegut i ampliat capçaleres com El País, però que també els hi ha costat un notori desgast personal i una demanda judicial. El demandant, però, no és cap dels personatges citats ni qüestiona cap dada de les publicades pel rotatiu ‘Cafè amb llet’, sinó que es tracta de Josep Maria Via -company de Bagó a l’empresa CSC i antic soci de Prat-, el qual ha denunciat als editors de la revista per un “atemptat contra el seu honor” i els hi demana 20.000 euros com a reparació de danys a la imatge professional. El motiu és un vídeo que Albano Dante i Marta Sibina van penjar a Internet, titulat ‘El major robatori de la història de Catalunya’, on el senyor Via apareixia breument defensant la gestió privada de la sanitat i la necessitat de menys controls.
Els editors de la revista gironina van recordar als assistents que el judici se celebrarà el proper 27 de setembre a Barcelona, i el portaveu de la CUP de Reus, David Vidal, va comunicar al públic assistent que s’ha organitzat un autocar des de Reus per assistir-hi i donar suport als encausats.
Ja en la recta final de la seva intervenció, la metgessa i monja va posar alguns exemples concrets de negocis tant rodons com immorals situats en l’esfera de la salut. Entre ells, el cas de la grip A, on es va declarar “de manera sobredimensionada una pandèmia de màxima gravetat” al mateix temps que només quatre grups farmacèutics van accedir a la patent de la vacuna. Però el més sagnant dels casos exposats va ser un informe del 2003 de Metges Sense Fronteres sobre les anomenades ‘hipòtesis d’investigació’. Fent-hi referència, Forcades va parlar de desequilibri fatal: un 90% dels recursos per a investigació mèdica es dediquen a malalties que pateix un 10% de la població mundial. La impotència masculina, l’obesitat i l’insomni, les tres primeres. Un colofó a totes llums escandalós que va arrencar els aplaudiments dels assistents, convençuts de la necessitat de salvaguardar la salut pública dels interessos privats.