L’Associació Fòrum l’Espitllera i la Fundació Jordi Cases i Llebot convoquen la tercera edició del Premi Sikarra amb la voluntat dereconèixer i homenatjar la persona, entitat o institució que hagi excel·lit atítol individual o col·lectiu, i contribuït de manera exemplar a la divulgació,l’estudi, la projecció, la justícia i la cohesió social de la Segarra.

Sikarra és el nom antic del que després serà el topònim Segarra, i data del segle III aC. Per tant, estem davant d’un dels topònims més antics que ha pogut ser documentat gràcies a la troballa d’una moneda, que l’Espitllera i la Fundació Jordi Cases i Llebot van comprar en pública subhasta, un tetartemòrion (divisor de la dracma grega) amb la inscripció Sikarra o Sigarra en alfabet ibèric. Anterior, per tant, a l’arribada dels romans o simultàniament a la seva arribada. Des de fa uns anys, s’exposa de manera permanent al Museu Comarcal de Cervera.

Sikarra01 Sikarra02

Per a més informació sobre la moneda i Sikarra, recomanable els articles de la Revista d’Arqueologia de Ponent i a viquipèdia.

 

El Premi Sikarra o l’esguard alliberat 

IMG_9071La peça que us presentem és la representació de la representació d’un fet concret: el reconeixement d’una mirada.

Fixeu-vos: la fusta és la pedra dels castells segarrencs, sintetitzada en una espitllera des de la qual mirem enfora avui, al segle XXI, a través d’un esguard vitrificat del segle III abans de Crist. I la voluntat que ens empeny és la d’alliberar el passat perquè arribi al present en igualtat de condicions, fugint de la foscor dels mercats del col·leccionisme per instal·lar-se a la llum de tothom qui viu i estima la Segarra. Amb senzillesa i amb coratge.

I aquí rau la re-coneixença, il·luminada per les arts del foc que la grisalla evoca, i que el suport de l’espitllera, fent de gresol, recull i retorna a la ciutadania, sota la forma d’aquest premi Sikarra.

 

Jordi Vilalta, escriptor i artista

 Autora: Ana M. Marín Gálvez, escultora

 

 

 

Més informació sobre l’acte de lliurament del Premi Sikarra 2015.

Lídia Concabella